Przeziębienie to prawdziwa niedogodność. W jednej chwili czujesz się dobrze i możesz normalnie funkcjonować, a chwilę później kichasz, pociągasz nosem i brakuje Ci sił. Chwila moment i lądujesz pod stertą koców z kubkiem gorącej herbaty i marzysz o tym, żeby poczuć się znowu człowiekiem. Więc następnym razem, gdy dopadnie Cię choroba, zachowaj [...]
Mąka migdałowa staje się coraz częstszą alternatywą dla mąki pszennej. Sięgają po nią często osoby unikające zbóż, a zwłaszcza pszenicy. Mąka migdałowa charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów, bogactwem składników odżywczych i lekko słodkawym posmakiem. Spożywanie mąki migdałowej może przynosić wiele korzyści zdrowotnych. Jak korzystać [...]
[...] przyrządzania pysznych napojów opartych najczęściej na wodzie lub/i mleku. Charakteryzuje się dużą ilością węglowodanów oraz określoną (najczęściej w przedziale 15-35 g na 100 g proszku) ilością białka. Z reguły zawiera także niewielki dodatek tłuszczów rzędu 2-10 g na 100 g proszku. Dzięki takiemu rozwiązaniu w szybki i prosty sposób [...]
Masło jest jednym z częściej kupowanych produktów. W ostatnim czasie zyskało nieco na sławie, gdyż ludzie odeszli od mitów, że masło przyczynia się do wielu chorób układu krążenia czy mitu, że jego spożywanie podnosi diametralnie cholesterol. Wielu z nas jest na tyle świadomych, że zdaje sobie sprawę z tego, że wszystko w nadmiarze szkodzi i że [...]
[...] bezzasadne, jednak wielu autorów książek zbija majątek na straszeniu ludzi np. pszenicą. Ile potrzeba, by się zatruć? Zatrucia lekkie może wywołać 8-40 mg histaminy na 100 g produktu, umiarkowane: 40-100 mg, zaś ciężkie zawartość powyżej 100 mg histaminy na 100 g produktu. Jak obróbka pokarmu wpływa na zawartość histaminy? W badaniach [...]
[...] Od 40 do 90 sekund - nasz żołądek jest dobrze dokwaszony. Od 90 do 180 sekund – słabe dokwaszenie żołądka. Powyżej 180 sekund - bardzo słabe. Zabieg ten nie daje nam 100% pewności. Jednak jest dość prosty i może sugerować udanie się do gastrologa w celu dalszego zbadania problemu. Aby dokwasić nasz żołądek, zastosować można ocet jabłkowy [...]
[...] z grupy B, magnezu, żelaza, wapnia i przeciwutleniaczy. Wyróżnia się wysokim poziomem manganu (przeciwutleniacz). Komosa ryżowa bogata jest również w błonnik (7 g błonnika/100 g). Komosa ryżowa jest bezglutenowa, dzięki czemu spożywać mogą ją osoby z nadwrażliwością na to białko. Czarny ryż Czarny ryż posiada o wiele lepsze właściwości [...]
[...] Bawa, A. S. (2014). A refreshing beverage from mature coconut water blended with lemon juice. Journal of food science and technology, 51(11), 3355–3361. https://doi.org/10.1007/s13197-012-0825-6 Muñoz-Urtubia, N., Vega-Muñoz, A., Estrada-Muñoz, C., Salazar-Sepúlveda, G., Contreras-Barraza, N., & Castillo, D. (2023). Healthy Behavior and [...]
[...] Health Proffesions" III edycja i „Farmakologii Goodmana i Gilmana” zaleca się podawać przy anemii złośliwej, w postaci iniekcji (domięśniowej lub podskórnej) osobom dorosłym 100 mikrogramów witaminy B12 przez 7 dni, później co drugi dzień 100 mikrogramów przez kolejne 7 dni (preparat ma stężenie 1000 mikrogramów w mililitrze). Następnie podaje [...]
Jeśli jesteś osobą, która woli usiąść do talerza wypełnionego jedzeniem bez negatywnego wpływu na zdrowie lub masę ciała, wówczas powinna Ci się spodobać idea tzw. volume eating. Co to jest i jak działa? Czytaj dalej, żeby zobaczyć, czy jedzenie objętościowe to rozwiązanie również dla Ciebie. Podsumowanie Jedzenie objętościowe to strategia [...]
[...] je spożywać podczas odchudzania się. Garść truskawek (70 g) to zaledwie 23 kcal. To doskonałe źródło witaminy C, błonnika, potasu i magnezu. Truskawki - wartości odżywcze (100 g) Energia: 32 kcal. Białko: 0,7 g Tłuszcz: 0,3 g Węglowodany: 8 g Cukry: 4,9 g Błonnik: 2 g Witamina C: 59 mg Potas: 153 mg Magnez: 13 mg Przepisy i pomysły na smaczne [...]
Chyba mało komu czekolada kojarzy się ze zdrową przekąską. W praktyce smakołyk ten, nawet jeśli przedstawiony bywa w sposób sympatyczny, to raczej przypisywane mu walory traktowane są z przymrużeniem oka. Tymczasem dobra jakościowo gorzka czekolada może stanowić cenny składnik diety, a jej regularna konsumpcja wcale nie musi prowadzić do [...]
[...] Carvalho to brazylijska fitness modelka i influencerka w social mediach, znana jako Natigalgos. Wiele osób, które kibicuje Natalii (jej konto na Instagramie obserwuje ponad 100 tysięcy osób) podziwia jej niesamowitą sylwetkę. Świetne nogi i pośladki oraz estetycznie rozwinięte ciało. Natalia przez wiele lat pracowała na takie efekty. Tak [...]
Jogurty cieszą się ogromną popularnością, o czym świadczy chociażby ilość i szeroki wybór jogurtów, jakie znajdują się w sklepach. Nic dziwnego! Jogurt ma kremową konsystencję, dzięki czemu może stanowić alternatywę lub dodatek do deserów, świetnie komponuje się z płatkami, może stanowić również bazę do wszelkiego rodzaju sosów. Ile tak naprawdę [...]
Legenda rocka Jon Bon Jovi (62 l.) utrzymuje się na czołowych miejscach list przebojów od lat 80. i nie wykazuje oznak spowolnienia. W niedawnym filmie na YouTube Bon Jovi pokazał wnętrze swojej lodówki oraz zaprezentował prywatną siłownię, dzięki której utrzymuje młodość i energię. Wszyscy wiemy, że utrzymanie szczupłej sylwetki jest dość trudne, [...]
[...] oceniony niż Polaka (10:19) więc pozostała raczej walka o utrzymanie drugiej pozycji i to się udało. Drugie miejsce wywalczył też Piotr Piechowiak w kategorii superciężkiej +100 kg, za Hiszpanem Davidem Pozzi. Polak startował po przebytej grypie, ale zdołał odbudować dobrą, choć jeszcze nie idealną, formę. Po drugiej rundzie zwycięstwo Hiszpana [...]
W poprzednich częściach tekstu zwróciłem uwagę na mechanizmy funkcjonowania popularnych mitów. Często brak wiedzy powoduje strach, a obiegowe mity biorą się z braku znajomości tematu. Zwykle w micie kryje się ziarenko prawdy, np. „paracetamol jest groźny dla wątroby”. Podobne wyniki uzyskali Yaseen i wsp., którzy badali stosowanie gumy arabskiej [...]
[...] przez 20 tygodni Dla przypomnienia: Olej sojowy dostarcza głównie kwasów omega-6 (wielonienasyconych; PUFA) i omega-9 (jednonienasyconych; MUFA). Razem jest ich ~76 g w 100 g produktu. Zawiera też trochę jednego z kilku kwasów omega-3 i ok. 12 g w 100 g tłuszczów nasyconych. Smalec składa się głównie z kwasów nasyconych (~46,5 g w 100 g), ma [...]
[...] tylu ludzi co np. epidemia grypy hiszpanki. Tam szacuje się, iż zmarło 30-50 x więcej osób, niż podczas obecnej pandemii. Niektórzy sugerują, iż ofiar mogło być nawet ~100 milionów. Oczywiście hiszpanka trwała dłużej, więc liczba zgonów również jest większa. Referencje, badania, piśmiennictwo: Gratas-Delamarche, F. Derbré, S. Vincent & [...]
[...] jerozolimskie Karczochy są bogate w błonnik i mają niski indeks glikemiczny, co pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Zawierają około 1,6 g błonnika pokarmowego na 100 g. Spożywanie tego włóknistego warzywa może zwiększyć liczbę dobrych bakterii w jelitach. Czosnek Czosnek to kolejne źródło prebiotyków, które wspomaga wzrost [...]